Galerie Cesart presenteert vanaf 26 november een kunstproject in het hart van de stad Maastricht. Zij plaatst ‘Bakens van Hoop en Licht’ van kunstenaar Adalbert Gans in de openbare ruimte – op het Onze Lieve Vrouweplein – in de donkere maand december.

De basis voor dit project werd door de kunstenaar samen met Axel Daeseleire gelegd in Antwerpen. ‘Bakens van Hoop en Licht’ was daar te zien bij het Museum aan de Stroom in juli en augustus van dit jaar. Voor de Maastrichtse editie creëerde Adalbert vijf unieke monolithische lichtobjecten waarbij op de sokkels persoonlijke teksten van verschillende artiesten met een scherpe pen te lezen staan. Frans Budé, Axel Daeseleire, Lale Gül, Ruben L. Oppenheimer en Amber-Helena Reisig kropen in hun beste pen en hebben hun gevoel rond hoop, licht en deze donkere tijd verwoord.

De artistieke invulling van Bakens van Hoop en Licht zorgt zowel letterlijk als figuurlijk voor licht. Hoewel de drie meter hoge sculpturen robuust en ruw aandoen, brengen zij van binnenuit licht en kleur in de samenleving, als wachters die over de stad Maastricht uitzien. Op deze manier wordt het einde van de donkere tijd tastbaar en het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar. Een kunstproject om bij stil te staan, de warmte van de kleur te ervaren en het licht door te geven.

Galerie Cesart kwam in contact met Adalbert via Andrea Croonenberghs. Toen Andrea zes was, kreeg zij een doos vol kleurrijke houten staafjes. Niet om mee te spelen, maar om mee te leren tellen. Elk cijfer van 1 tot 10 had een welbepaalde kleur. En omdat haar honger naar kleuren altijd al sterker was dan haar talent voor wiskunde, associeert zij al heel haar leven elk cijfer met een welbepaalde kleur. Die doos met staafjes heeft ze altijd goed bewaard. En ze wist… ooit doe ik daar iets mee – die tijd is nu.

Hoewel u Andrea waarschijnlijk van woord, spel en muziek kent, heeft zij daarnaast nòg een rol gevonden die haar goed past. Een rol waarin zij een eigen artistiek verhaal weet te vertellen en zelf vanuit de coulissen opereert. De unieke constructieve ontwerpen van haar hand zijn tijdloos en belangrijker, het zijn ontwerpen waar je blij van wordt. Een collectie van de werken van Andrea zijn in de galerie te zien vanaf zaterdag 27 november.